Sisulla ennätyksellinen tilauskanta

Sisu Autolla on historiansa suurin tilauskanta, joka suuntautuu pääasiassa vientiin.

Ajoneuvovalmistaja Sisu Auton tilauskirjat ovat täyttyneet viime aikoina hyvään tahtiin. Tähän on erityisesti vaikuttanut yhtiön viime tammikuussa tekemä puitesopimus Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien kanssa.

Sisu Auto tuottaa molempien puolustusvoimien käyttöön taktisia, suojattuja monikäyttöisiä GTP-tuoteperheen maastoajoneuvoja. Ajoneuvoja on kehitetty yhteistyössä molempien maiden puolustusvoimien kanssa.

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimilla on mahdollisuus hankkia GTP-tuotteita ensi vuosikymmenen loppupuolelle. Hankintoihin voivat osallistua myös Suomen ja Ruotsin kanssa yhteistoiminnassa olevien maiden puolustusvoimat.

Sisu Auton valinta keskittyä sotilasajoneuvoihin on kantanut hedelmää.

GTP-tuotanto vauhdissa

Sopimuksen allekirjoitus käynnisti GTP-ajoneuvojen sarjatuotannon viime huhtikuussa. Vuosittainen tuotantovolyymi on tällä hetkellä noin sata ajoneuvoa. Tavoitteena on kasvattaa volyymi kolminkertaiseksi seuraavan kahden vuoden aikana.

GTP-tuotannon käynnistymisen myötä Sisu Autolla historiansa suurin, yli 200 miljoonan euron tilauskanta. Yli 90 prosenttia tilauskannasta on sotilasajoneuvotuotteita ja runsas 90 prosenttia tuotteista menee vientiin.

Sopimuksen ensitilaus käsittää runsaat 260 GTP-ajoneuvoa. Sisu Auto on jo ehtinyt toimittaa Suomen puolustusvoimille kymmeniä SISU GTP 4×4 CTV (Common Tactical Vehicle) -ajoneuvoja eri käyttötehtäviin, kun mukaan lasketaan esisarjan tilaukset.

Painotus sotilasajoneuvoissa

Sisu Auton tuotannon painopiste on siirtynyt viime vuosina siviilikuorma-autoista erikois- ja sotilasajoneuvotuotteisiin.

Sisu GTP 4×4 on erittäin maastokykyinen sotilaskäyttöön suunniteltu ajoneuvo.

Taustalla vaikuttaa 2010-luvun puolivälissä käynnistetty kehitysohjelma. Sen tavoitteena oli kehittää ja tuoda markkinoille suojattujen ajoneuvojen tuoteperhe. Ohjelman käynnistämiselle antoi vauhtia Euroopan heikentynyt turvallisuustilanne.

Tuotannon muutoksella Sisu Auto tavoittelee myös parempaa mahdollisuutta liiketoiminnan hyvän kannattavuuden ylläpitoon. Sotilasajoneuvotuotannossa kilpailukyky pohjautuu kaupallisten kuorma-autokomponenttien hyödyntämiseen ja Sisu Auton suojausteknologiaosaamiseen.

Talouslukemat positiivisia

Uusien sotilastuotteiden kehitys tuoteideasta sarjatuotantoon on vaatinut isoja taloudellisia panostuksia. Panostukset ovat nyt alkaneet tuottaa tulosta, ja hankkeen onnistumisesta kertoo yhtiön nopeasti koheneva taloustilanne.

GTP-sarjatuotannon käynnistyminen näkyy vuoden alkupuoliskon (1-6/2024) tuloksessa, joka nousi kolmeen miljoonaan euroon. Koko vuoden liikevaihdoksi on arvioitu noin 51 miljoonaa euroa ja tulokseksi noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Kasvutavoitteiden saavuttamiseksi Sisu Auto on rekrytoinut runsaasti tuotanto- ja toimihenkilöitä. Rekrytoinnit jatkuvat yhä, mutta painopiste on siirtynyt vientimarkkinointiin.

Sisu Auton liikevaihdon arvioidaan nousevan tänä vuonna 51 miljoonaan euroon.

Uusia omistajia

Yhtiön uutta suuntaa tukevat myös muutokset omistuspohjassa. Sisu Auto on ollut vuodesta 2010 lähtien yrittäjävetoinen, mutta vuosien 2023 ja 2024 aikana yhtiön omistuspohja on laajentunut.

Yhtiön pääomistajana jatkaa hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Timo Korhonen, jonka hallussa on runsas 68 prosenttia osakekannasta. Uusia omistajia ovat Suomen valtion sijoitusyhtiö Suomen Teollisuusyritys Oy (24,4 %) ja TAVO Oy (7,5 %).

Kasvutavoitteiden saavuttamiseksi yhtiölle on nimitetty myös uusi hallitus, jonka kokoonpanon muodostavat kokeneet teollisuus- ja sotilasalan ammattilaiset.

Tilaa Suomen Autolehti! Tilausvaihtoehdot löytyvät täältä!